Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.10.2020 10:00 - Те умряха за България.
Автор: drjosef Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1183 Коментари: 7 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 image  Герхард  Венгел (1915-1944)

Чували ли,ли сте за този млад мъж?Сигурен съм,че поне 90%от Вас( НЕ СА (особено младите) .Може би сте го чули някъде,но не ми се вярва.Този млад германец заедно с още четерима негови сънародници и заедно със своите български другари се сражават в защита на небето над София и България срещу десетократно превъзхождащият го противник .В разразилата се тежка битка частта на капитан Венгел взима дейно участие. Младият немски капитан дава пример на останалите, хвърляйки се смело в боя. Неговата част успява да свали 3 тежки бомбардировача B-24 Liberator, но в разгара на битката, в близост до Радомир, той пада убит.и това само ден престой в Родината .Много хора ще се питат-ЗАЩО?Той не познава никой,няма приятели или жена  от тук,не е живял дълго време у нас и няма какво да защитава,но тогава защо?Това се нарича Лоялност, към съюзник ,чест и дълг-непознати за качества за 95% от младежта днес.Знае се малко за него.И все пак това е той.

SS-Hauptsturmfьhrer (капитан)Герхарт Венгел.
  • Роден на 14.01.1915 г. в гр. Кьонигсберг, Източна Прусия
  • Баща: Валтер Венгел (към 1942 г. е живеел в Шьонвалде /Schцnwalde/, Източна Прусия)
  • На 17.02.1936 г. е зачислен като юнкер – подофицер във Военното училище в Хановер. Не е известно дали е бил в германските въоръжени сили преди това.
  • На 19.08.1938 г. е произведен в първи офицерски чин – лейтенант и откомандирован в учебната рота на Военновъздушното училище А в град Детмолд.
  • На 01.11.1939 г. е бил в 72-ри Учебен полк за летци, 6-та рота в същото училище.
  • Между април и ноември 1940 г. е зачислен в Изтребителна ескадрила 54 – 5-та група.
  • Между 04.09.1942 г. и 07.07.1943 г. е в 9-та група на 5-та изтребителна ескадрила „Ледено море” (Eismeer)
  • Към смъртта си на 10.01.1944 г. е офицер в щаба на 5-та изтребителна ескадрила „Ледено море”, командир на група.
  • На 9.01.1944г. частта му е предислоцирана от Плоещ (Румъния) във Враждебна (София)
  • На 10.01.1944г. загива на 2 км източно от Радомир във въздушен бой. Според информацията, е загинал при нападение срещу самолет Lightning, който е охранявал бомбардировачите на съюзниците. Венгел се е намирал в изтребител Messerschmitt Bf 109 G-6, производствен № 26051. Според книгата на Вернер Гирбиг „5-та изтребителна ескадрила „Ледено море” от 1975 г., Венгел е улучен в главата от картечницата на вражеския самолет.
  • Погребан е на „почетното гробище” /Ehrenfriedhof/ в Банкя. Няма информация дали гробът съществува днес. Името му е отбелязано върху плочата на Германските военни гробища в София.
  • Ескадрилата Eismeer е сформирана през 1942 година. Тя е съставена от бойни части, базирани в Норвегия. Студения север на Европа е мястото, на което тя действа, като е базирана на западния Норвежки бряг, в град Ставандж. Задачата на ескадрата е да брани окупираните територии на Норвегия, Скандинавия и Северна Финландия, да пречи снабдяването по ж.п. линията за Мурманск и да оказва изтребителна поддръжка на частите, сражаващи в този район на арктическия фронт.
  •  
  • Като част от ескадрилата Венгел взима участие във въздушните боеве. На 14 септември 1941 година неговият самолет e повреден от вражески огън над базата си в Petsamo и лейтенант Герхард Венгел е ранен. За летците, сражаващи се на този фронт, се оказва голяма трудност не само преодоляването на врага, но също така и справянето с тежките климатични условия.От януари 1943 година I група на “Eismeer” e пребазирана в Северна Норвегия. През февруари 1943 година капитан Герхард Венгел е назначен за командир на групата на мястото на капитан фон Верен. През ноември 1943 година групата на капитан Венгел е дислоцирана в Румъния, където трябва да защитава ключовите за Пакта петролни рафинерии в Плоещ.
  •  
  • Пътят на немския летец се пресича с България, когато, на 09 януари 1944 година, той заедно със своята група е предислоциран от Румъния в София – на летище Враждебна. Престоял едва един ден на българска територия, на Венгел се налага да влезе в схватка с врага. Бомбардировките на 10 януари 1944 година са едни от най-мащабните извършили се над град София. Те са първите комбинирани (дневно-нощни) бомбардировки над столицата.
  •  
  • В разразилата се тежка битка частта на капитан Венгел взима дейно участие. Младият немски капитан дава пример на останалите, хвърляйки се смело в боя. Неговата част успява да свали 3 тежки бомбардировача B-24 Liberator, но в разгара на битката, в близост до Радомир, той пада убит. Друг германски изтребител е свален, но пилотът се спасява, скачайки от него с парашут. Още 11 немски самолета са повредени а трима пилоти са ранени.С действията си тази немска част успява да подпомогне нашите пилоти и отчасти да предпази града от разруха. Макар и прекарал едва един ден на територията на България, капитан Венгел дава живота си за нея. Някои биха се запитали какво дължат на този човек, дошъл в нашата родина единствено заради нареждане, което е получил. Въпреки всичко той е можел да остане на летището във Враждебна или да излети, но да не участва активно в боя. Той избира по-трудния път, който го довежда до смъртта. Днес можем само да гадаем къде ли биха попаднали бомбите на свалените от неговата част бомбардировачи и колко ли цивилни са били спасени.
  •  
  • По разбираеми причини след войната неговото име не се споменава в България. Всички знаем как се е гледало на немските войници след възцаряването на социализма в страната ни. Въпреки всички повратности на времето името на този немски летец не остава забравено.
  •  
  • За него ни напомня един малък паметник, поставен в центъра на София. В градинката “Мадара” на булевард Прага е положена скромната плоча, върху къс от витошка морена. Инициативата за това е на члена на клубът на летците “Капитан Димитър Списаревски” към Съюза на възпитаниците на ВНВУ, инженер Константин Иванов. На 05 ноември 2004 година в присъствието на зам-военния аташе на Германия в България паметникът е открит.
  •  
  • Това добро дело за съжаление е помрачено. На 20 юли 2012 година през нощта мемориалната плоча на летеца е поругана и разбита. Виновниците така и не са заловени. Въпреки всичко, още на следващия ден 21 юни 2012 година надписът на мoрената с името на капитана е възстановен.
  • "Спете спокойно вечния си сън.Имената Ви нивга неще изчезнат във забвението тъжно.Сега е мир,вече няма битки и  и има кой да Ви сменипрез всички тез години.Спете спокойно в студения си гроб,защото имената Ви,честа и мъжеството ще помним ний навек."image
  •  
  •  


Тагове:   ВСВ,   история,   воници,


Гласувай:
4



1. krumbelosvet - Добре
29.10.2020 10:14
Човекът се е бил с враговете на ГЕРМАНИЯ в българското небе. Пита се НИЕ защо сме обявили воина на САЩ и Англия. Затова по-скоро НАШИТЕ летци, граждани и ДЕЦА са умирали за Германия.
цитирай
2. apostapostoloff - Веднага довтаса гнусният комунист...
29.10.2020 11:17
Той cе измъчва от усещане за незначителност. Мъчи го освен това и желанието за уникалност. Той направо е обсебени от нездравия порив да изпъкне в обществото. Отвратителният лик на един комунистически дегенерат.
цитирай
3. morskipesni - Нищо, аз сега им го натрисам дървен на немците - от висока позиция
29.10.2020 12:25
Направо им варя тиквите до омекване, кълцам ги до пълно унижение. Нарочно нося дори българска полу-военна униформа с обозначенията и чина си (катитан от резерва), знаменца на вензелите, шапка с лъвче. Пращи!
цитирай
4. krumbelosvet - Драги Апоапоффф, ти не си психолог, а астролог.
29.10.2020 13:57
Има ли нещо невярно в скромния ми комент 1?
И понеже комент 1 е абсолютна ИСТИНА, твоят комент 2 е психарски.
цитирай
5. getmans1 - Синът на ЙОХАН- по Смирненски също ...
29.10.2020 15:15
Синът на ЙОХАН- по Смирненски също заслужава ... могилка.

Куриозното в случая е, че в „онова„ време по история учехме твърде малко за тези съюзнечески бонбардировки, дори СПИСАРЕВСИ БЕШЕ НИКОЙ ... но откакто сме в НАТО стана голям проблем... НО не е проблем, че командващият разтрела на ШЕСТЕ ЯСТРЕБИНЧЕТА - Бог да прости е ... „смел„ РЕМСИСТ.... куриозно е, но нищо чудно точно идеологията да ни върне при маймуните и в пещерите...

цитирай
6. germantiger - а не ве
29.10.2020 15:18
1. krumbelosvet - Добре
10:14
Човекът се е бил с враговете на ГЕРМАНИЯ в българското небе. Пита се НИЕ защо сме обявили воина на САЩ и Англия. Затова по-скоро НАШИТЕ летци, граждани и ДЕЦА са умирали за Германия.

...

здравей невеж

германските войници са умирали за българия в две световни войни

в първата германци и австро-унгарци мачкат сърбия от север, докато българите мйакчта от изток

в първата световна германци мачкат румъния от запад, а българите мачкат румънците от юг

без германска помощ със сигурност румъния не би паднала, а за сърбия може да се спори

през първата световна българите първи "капитулират" и предават съюзника си германия и са една от причините централните сили да загубят войната - българите ен са основната, не са решаващата причина, но са значителна, макар това в бг да се не знае, а причината е, че след пробива при добро поле и излизането на бг от войната - централните сили очакват удар през откритияг и този удар на антантата да е насочен дълбоко към виена - антантата е планирала такъв удар и това не е само предположение

......

шпрез втората свертовна война германски войници умират и смазват сърбия, след което българия в рамките на повече от 3 години получава за администриране македония и част от беломорска тракия, както и острови в егейско море където бг крак никога не е стъпвал - благодарение на пролята германска само кръв българите за 3 години и пловина осъществяват националния си идеал

администрирането не е уловка и не е германски номер, а е такова, зщаото хитлер С ПРАВО решава всички въпроси между нациите да се решават след края на войната в европа и то да се решават не като победители и победени, а справедливо и НЕ от позиция на силата

за сметка на това българите обвявяват война на германия вкрая на 1944 и заради това над 50 000 българи губят живота си/не 34 000 както се твърдеше и лъжете преди и днес това е установено

залъгалката, че благодарение на това българия не губи южна добруджа е лъжа, не я губи зщаото е предвоенна договорка между германия и ссср преди войната между тях от 1941
цитирай
7. germantiger - +
29.10.2020 15:22
3. morskipesni - Нищо, аз сега им го натрисам дървен на немците - от висока позиция
12:25
Направо им варя тиквите до омекване, кълцам ги до пълно унижение. Нарочно нося дори българска полу-военна униформа с обозначенията и чина си (катитан от резерва), знаменца на вензелите, шапка с лъвче. Пращи!

...

не бери грижа ;) аз съм ебал пъти повече бугарки, токолкото ти си помирисал германки и това за твое съжаление е самата истина, а не просто лафене под блог

дори тук в блога ми се свалят с желание, докато ти си сваляш гащите когато пикаеш клекнал

ела с тая униформа някой ден да се видим, аз ще те разжалвам в поза Г
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: drjosef
Категория: Лични дневници
Прочетен: 21152
Постинги: 18
Коментари: 20
Гласове: 85
Архив